Yük Hücreleri

Yük Hücreleri ( Load Cells )

Yük Hücreleri ( Load cell ), uygulanan herhangi bir seviyedeki kuvveti elektrik sinyallerine dönüştürmek için kullanılan bir çeşit dönüştürücüdür. Bunun sonucunda load cellin bu dönüşümü sağlaması için uygulaması gereken iki adet aşama vardır. 

Loadcell, ilk önce gerinim ölçerin şeklini değiştirir. Hemen ardından ise yaptığı şekil değişimini elektrik sinyali olarak ölçmeye başlar. Bunun sebebi ise telin, etkin elektriksel direncini değiştirdiği içindir.

Yük hücreleri, aslında bir nevi elektronik terazilere benzemektedir çünkü yay elemanı olarak çelik ve alüminyum malzemelerini kullanır. 

Yük Hücresi Çeşitleri

Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte birçok farklı load cell çeşitleri ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak en çok kullanılan yük hücresi çeşitleri aşağıdaki gibidir;

Platform Tip Yük Hücreleri

Bu tarz yük hücresi çeşitleri genelde kapasitesi düşük ve tek platformu olan kanallar için kullanılmaktadır. Ağırlık kapasitesi ise yaklaşık 3 kg ile 1 ton arasında değişiklik göstermektedir. Fakat genelde çok ağır olmazlar. Yüksek doğruluklar ve çok iyi dinamik tartım özellikleri ile birçok uygulama için idealdirler.

Dijital Tip Yük Hücreleri

Her türlü elektronik kantarın içerisinde bulunan ve tarttığı yükü algılayıp elektriksel sinyallere dönüştürebilen hücrelere denilir. Dijital loadcell’ler sayesinde kantar ve tartım teknolojileri oldukça güvenilir ve hassas bir hal almıştır. Ağırlık kapasitesi 3 kg ile 60 ton arası değişmektedir. Üretim başta olmak üzere, pek çok alanda kullanılan bu teknolojinin en büyük avantajı her zaman doğru ve hassas tartım yaparak her türlü kaybı en aza indirmektedir.

Bükme Kiriş Tip Yük Hücreleri

Bükme kirişli yük hücreleri kompakt ve çok yönlüdür. Ağırlık kapasitesi 200 kg ile 10 ton arası değişmektedir. Paslanmaz çelik gövdesi ile yüksek dayanıklılık sağlar.  Korumalı, kir tutmayan tasarım boşlukları sayesinde ilaç üretiminde veya yapı malzemelerinin ambalajlanmasında, platform kantarlarında,  kimya veya gıda endüstrisi olmak üzere zorlu ortamlarda kullanılmasına imkan sağlamaktadır.

S Tipi Yük Hücreleri

Ağırlık kapasitesi 50 kg ile  50 ton arasında olabilen S tipi yük hücreleri, günümüzde en çok kullanılan load cell çeşitlerinden bir tanesidir. S tipi yük hücrelerinin çalışma prensibi diğer loadcell çeşitleri ile aynıdır. Bu yük hücresi çeşidi en çok basma ve çekme yönünde çalışan kuvvet ölçüm uygulamaları için kullanılmaktadır. Buna özel olarak üretilmiş ve geliştirilmiştir. Bu hücre çeşidine en çok bant kantarlarında rastlanmaktadır. 

Basma Tipi Yük Hücreleri

Bu tarz yük hücresi modelleri yüksek hassasiyet ve kapasiteye sahip olan uygulama alanları için üretilmiş ve geliştirilmiştir. Bu yük hücresi modeli yine kesme prensibi ile çalışır. Beraberinde basma kuvveti de uygulayabilir. En çok tank ve vagon tartım gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Kullanım alanı ise oldukça geniştir. 

Kablo Gerilim Sensörü Yük Hücreleri

Load cell modelleri genelde yükün korunması için kullanılmaktadır. Asansör ve vinçlerde hareketsiz halde olan çelik halatlarda kullanılırlar.

ParsRos birçok firmanın ihtiyaç duyduğu farklı markalara ait yük hücrelerinin satışını yapmaktadır .

Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçiniz